maanantai 6. toukokuuta 2013

Irlantilainen soodaleipä ja hummus

Soodaleipä
Ohjeen tähän helppoon ja nopeaan (ja herkulliseen!) leipään löysin Pastanjauhantaa blogista eli täältä. Leipää syötiin omatekoisen hummuksen kanssa vappupiknikillä.

Soodaleipä
6-7 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
3½ dl piimää

- Mittaa vajaa 6 dl sämpyläjauhoja kulhoon, lisää suola ja sooda ja sekoita hyvin.
- Tee keskelle jauhoja syvennys ja kaada piimä siihen ja sekoita lusikalla tai kauhalla jauhojen joukkoon.
- Lisää jauhoja tarpeen mukaan, jos taikina tuntuu liian löysältä. Jos taas jauhoja humpsahtaa liikaa, lorauta sekaan tilkka piimää.
- Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle vähän jauhoja ja muotoile jauhotetuin käsin pyöreäksi.
- Vedä leivän pintaan terävällä veitsellä ristiviilto. Voit kypsentää leivän myös muotoilematta sitä ollenkaan.
-Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun kopsautat sitä pohjaan ja ääni on kumea.
- Jäähdytä hetki ritilän päällä ennen leikkaamista. Irlantilaiset murtavat leivän neljään osaan viiltojen mukaan ja leikkaavat neljännekset edelleen viipaleiksi.

Hummus
1 tölkillinen kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
Puolen sitruunan mehu
1 tl juustokuminaa

 - Kuori valkosipuli ja pilko se pienemmäksi. Laita kikherneet, tahini, oliiviöljy jja valkosipuli tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää sitruunamehu ja juustokumina ja sekoita hyvin. Jos tahna jää liian paksuksi lisää oliiviöljyä ja/tai sitruunamehua.
- Voit maustaa tahnaa myös cayanepippurilla ja paprikalla.
- Tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti