sunnuntai 4. elokuuta 2013

Ginger Beer

Tämän raikkaan juoman ohje löytyi kesän Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Inkivääriolutta en ollut aiemmin kokeillut, mutta tämä ohje vaikutti niin hyvältä ja helpolta että tein juomaa kesäistä vappupiknikkiä varten. Inkiväärioluesta tuli suosikkijuoma siman rinnalle, eli eiköhän tätä tule tehtyä seuraavan kerran viimeistään vappuna.

Sitruunanraikas Ginger Beer (n. 3 litraa)
1 sitruunan kuori
1,5-2,5 rkl raastettua inkivääriä
1,5 dl sitruunamehua
2,5 dl sokeria
3 rusinaa
2,5 l vettä
10g tuorehiivaa tai 5g kuivahiivaa

- Raasta sitruunankuori isoon kulhoon tai kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri ja lisää se, sirtruunamehu, sokeri ja rusinat kulhoon. Kaada päälle 1 litra kädenlämpöistä vettä. Sekoita niin, että sokeri alkaa sulaa. Lisää hiiva ja loppu vesi.
- Peitä astia tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan 4-6 tunniksi. Sekoita pari kertaa käymisen aikana.
- Kun rusinat ja sakka ovat nousseet pintaan, ginger beer on valmista siivilöitäväksi. Kaada juoma tiheän siivilän ja suppilon läpi puhtaisiin pulloihin. Täytä pullot niin, että nesteen ja korkin väliin jää ainakin 7cm tilaa.
- Lisää jokaiseen pulloon yksi siivilöity rusina. Kun rusinat nousevat pintaan, juomassa on tarpeeksi happoja. Kierrä korkit tiukalle ja jätä huoneenlämpöön yöksi.
- Aamulla ruuvaa korkkeja auki, jotta ylimääräinen hiilihappo pääsee ulos. Siirrä pullot jääkaappiin.
- Inkiväärioluen maku tasaantuu ja hapokkuus korostuu kypsyessä. Juoma on parhaimmillaan muutaman päivän ikäisenä, mytta säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa.

Huomioita
- Inkiväärioluen avaamisessa kannattaa olla vähnintään yhtä varovainen kuin käsitellessä hyvin käynyttä simaa. Juoma kuohuu helposti yli ja pullossa oleva paine voi yllättää. Suosittelen kierrekorkillisia pulloja, sillä patenttikorkin avaaminen varovasti on aika hankalaa (osa juomasta oli kierrekorkillisissa pulloissa, osa patenttikorkin alla).
- Laitoin ainakin sen 2,5 rkl inkivääriä eikä sitä ainakaan ollut liikaa. Eli jos pitää inkiväärin mausta, kannattaa raastetta lisätä reilusti.

3 kommenttia:

 1. Tämäkin oli hyvää. Jos jaksaisin itse joskus tehdä juomia itse, niin tämä olisi tekemisen arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosiaan hyvää. Ja ehdottomasti vaivan arvoinen :)

   Poista
 2. Tätä jo ehdin hetken odotella, tästä kun tuli mun ihan ehdoton suosikki. Marja

  VastaaPoista