maanantai 17. joulukuuta 2012

Pipari-cantuccinit

Pipari-cantuccinit
Tämä ohje löytyi Helsingin Sanomien nettisivuilta. Olen aiemmin tehnyt cantuccineja pistaasipähkinöillä ja hieman erilaisella ohjeella. Tämä ohje on helppo ja leivonnaisista tuli herkullisia.


Pipari-cantuccinit
noin 120 g kokonaisia manteleita
(1 appelsiinin kuori raastettuna)
noin 4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
reilu 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 tl piparkakkumaustetta
2 munaa
1 keltuainen
2 dl hienoa sokeria

- Paahda manteleita 180-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Anna jäähtyä. - Jos käytät appelsiininkuorta, pese appelsiini, kuivaa hyvin ja raasta kuori raastimen hienolla terällä.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja piparkakkumauste keskenään.
- Riko munat ja keltuainen toiseen kulhoon ja riko rakenne haarukalla. Ota 1 rkl sivuun voitelemiseen. Lisää sokeri munien joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää lopuksi kuoriraaste.
- Siivilöi jauhoseos munavaahtoon. Taikina saa jäädä pehmeäksi, juuri ja juuri käsin muotoiltavaksi. Jos se on liian tahmeaa, lisää jauhoja vähän kerrallaan. Lisää mantelit taikinaan.
- Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin kolme pötköä ja siirrä leivinpaperin päälle pellille. Muotoile pötköt noin kahden sentin korkuisiksi ja viiden sentin levyisiksi. Jätä väliin tilaa, sillä taikina leviää hiukan uunissa. Voitele munalla. Paista noin 20–25 minuuttia.
- Leikkaa lämpimät pötköt sahalaitaisella, terävällä veitsellä noin 1,5 sentin levyisiksi siivuiksi. Paista siivuja uunissa leikkuupinta ylöspäin noin 15 minuuttia, kunnes ne tummenevat reunoiltaan, mutta sisus on vielä vaalea.

Huomioita
- Taikinasta tulee aika tahmeaa, joten jauhojen käyttö taikinan muotoiluvaiheessa on todennäköisesti tarpeellista.
- Mantelien sijaan voisi kokeilla muitakin pähkinöitä. Ja tietysti jos ei halua tehdä jouluisia cantuccineja voi jättää piparkakkumausteen pois.

5 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja taas täällä onkaan! Pahoittelen, että pakettisi viipyy näin kauan, mutta yritän saada tänään yhden jutun valmiiksi ja huomenna sitten paketin postiin, toivotaan että ehtii jouluksi vielä sinne :)

    VastaaPoista
  2. Onhan joulun jälkeenkin kiva saada paketteja! Pakettikorteilla tuntuu kyllä menevän aina ikuisuus... Paketti tulee perille parissa päivässä ja kortilla menee vielä pari. Posti palvelee :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos!

    Olet ollut aivan ihanan upea sny koko syksyn 2012! Pahoittelen kuvien viivästymistä, samoin kommenttien. Sain syksyllä uuden työpaikan ja olen sukkuloinut loppuvuoden koulutuksen (uusi työpaikka) ja kahden työpaikan välillä. Nämä paketit ovat auttaneet jaksamaan arjessa, johon kuuluu vielä opiskeöuakin.

    Hyvää Joulua ja Onnea Vuodelle 2012!

    terveisin, Sirpa

    VastaaPoista
  4. Pääasiahan on, että paketit ovat menneet perille ja ilahduttaneet. Ja sinulle Sirpa on ollut tosi kiva keksiä lähetettävää. Lankarajoitus oli oikeastaan vain hyvä. Tulipahan mietittyä muitakin juttuja :)

    Oikein iloista joulua sinullekin!

    VastaaPoista
  5. No niin, eilen yöllä sain valmiiksi yhden "jutun" ja näin ollen vien tänään, viimeisenä lähetyspäivänä, paketin postiin. Koskaan en ole ollut näin myöhässä, mutta olosuhteet olleet nyt vähän "erilaiset". Toivottavasti tuo paketti ehtisi jouluksi sinne asti.

    VastaaPoista