maanantai 6. helmikuuta 2012

Sitruunakerma

Sitruunakerma, eli sitruunamuffinssit ranskankermakuorrutteella olivat Valdinkulman Konditorian listan kolmas makea herkku. Muffinssit ovat hyviä ilman kuorrutustakin ja varmasti kuorrutteena voisi käyttää vaikka suklaata tai tomusokeri-vesi kuorrutustakin.

Sitruunakerma
(noin 14-16 isohkoa muffinssia)
4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,25 tl vaniljajauhetta tai noin 2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl maitoa
75g voita tai margariinia
1 sitruunan raastettu kuori
Puolen sitruunan mehu

Kuorrutukseen 
300g ranskankermaa
2-3 rkl tomusokeria
Strösseleitä

- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet (jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola, vanilja) keskenään.
- Sulata voi.
- Raasta sitruunankuoresta keltainen osa, raastimen pieniteräinen puoli käy tähän hyvin. Purista mehu puolesta sitruunasta.
- Vatkaa maito ja munat kevyesti, eli niin että sekoittuvat hyvin. Lisää seokseen sulatettu voi.
- Kaada munaseos jauhojen sekaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää sitruunan kuori ja mehu.
- Annostele muffinssivuokiin ja paista uunissa noin 15-20min. Paistoaika riippuu muffinssien koosta.
-Vatkaa ranskankerma ja tomusokeri vaahdoksi ja lusikoi pursotuspussiin. Pursota muffinssien päälle ja ripottele koristeeksi strösseleitä.

Huomioita
- Olen kokeillut kuorrutustarkoitukseen kahta eri merkkistä ranskankermaa ja tähän mennessä hyvin on toiminut vain Valion Creme Fraiche. Arlan vastaava ei vaahtoutunut kunnolla vaan seoksesta tuli löysää. Valion laktoositonta versiota en edes kokeillut, se kun on laktoosittomuuden lisäksi kevyttä ja koostumukseltaan muistuttaa enemmän kermaviiliä. Suosittelen siis tämän hetkisen tietoni perusteella käyttämään tuota Valion versiota.
- Kuorrutteen määrä ei välttämättä riitä kaikkiin muffinsseihin. Kuorrutin itse noin 35 muffinssia 900g:lla ranskankermaa. Mutta jos ei laita kovin paksua kerrosta niin silloin tietysti riittää pidemmälle...
- Strösseleinä taisi olla Dr Oetkerin "Winter" koristepaketista pienet valkoiset ja kultaiset helmet.

3 kommenttia:

  1. Mua jäi kyllä nyt harmittamaan, että en saanut edes maistaa :-(

    T: Tarjoilijatar

    VastaaPoista
  2. No ajattelin leipoa näitä lauantaiksi kun yksi Satakuntalainen tulee käymään. Että silloin olisi mahdollisuus saada maistaa?

    VastaaPoista
  3. Mä olen Siperiassa... :-(

    VastaaPoista